6 Haziran 2012 Çarşamba

Ayşe Kulin / Hayat

Ayşe Kulin'i çok severim. Yalın, samimi anlatımı beni benden alır. Bitmesin isterken sayfalar ardı ardına çevrilir, çabuk okunur onun kitapları. Genelde kalabalık bir karakter örgüsü vardır hikayelerinde, ama öyle bir anlatır ki, değil karakterleri karıştırmak, onları öyle yakından tanır, hissedersiniz ki, sanki köşe başında karşılaşacakmışsınız izlenimi verir. ‘Hayat’ ve ‘Hüzün’ Ayşe Kulin'in en son yazdığı 2 parça halinde piyasaya çıkan kitapları.

Veda ve Umut‘ta ailesinin yaşadıklarından yola çıkarak Osmanlı’nın son günlerinden Cumhuriyet'in ortalarına kadar Türkiye’nin öyküsünü anlatan Ayşe Kulin, dürbünümden 40 sene dediği kitapları için bu kez kendi anılarını ve o anıların geri planını oluşturan dünyayı anlatıyor.

Hayat, Ayşe Kulin’in hayatının 23 yaşına kadarki ilk bölümünü anlatıyor. Güzel, keyifli ve çatışmalı geçen bir çocukluk döneminde, tüm hayatı boyunca olacağı gibi dik bir duruş sergiliyor. 7 senelik başarılı bir Robert Koleji dönemi, mükemmel bir eğitim hayatı ve sırf ailesinin gölgesi ve izni olmaksızın kendi hayatını yaşama arzusu ile yapılan yanlış bir evlilikle başlayan Londra hayatı. 3 yıl süren evliliği sonucunda 23 yaşında 2 çocuklu ve eşinden ayrılmış bir kadın olarak hayata karşı mücadele. Bu sırada ülkede yaşanan darbelere, siyasi olaylara, dönemin yaşam tarzına da Kulin'in anıları vasıtasıyla bir pencere açıyorsunuz.

Tabi ki, bu dönemde yalnız değil. Birbirine bağlı, kalabalık bir sülaleden geliyor Kulin. Her zaman babasının desteği de yanında. Kitap hem dolu dolu, hem de kafanızı yormayan, sizi dinlendiren bir anlatımda. Çok sevdiğiniz tatlı dilli bir büyüğünüzden anılarını dinlemek gibi. Anlatmakla olmayacak, okumak lazım. 335 sayfalık kitap su gibi akıp gidecek, emin olun. Son sayfalardaki mor zemin üzerindeki fotoğraflarla da artık tanıdığınız karakterleri farklı zaman ve mekanlardaki hallerine bakarken hikayeleri zihninizde tekrar edeceksiniz. Ben Hüzün'e başlamadan önce Hayat'ı biraz sindireceğim. Size de Ayşe Kulin keyfinden kendinizi mahrum etmeyin derim;)

İyi okumalar, sevgiler...

10 yorum:

  1. mutlaka bu yaz Turkiye 'ye gelince alirim artik bu kitap ;) cok çooook teskurler,yazarlarin kendi hayatlarini anlatan otobiografik kitaplara bayilirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı listene almakla çok iyi edersin, bu öyle bir kitap ki, otobiyografi ve roman iç içe;)Bazen unjutuyorsun yazarın hayatını anlattığını;) şimdiden iyi okumalar...

      Sil
  2. Annem'de bir Ayşe Kulin hayranı. İzmir Kitap Fuarına geldiğinde bir çok kitabın imzalattı ve inanılmaz bir kuyruk vardı. Annem'de bu kitaptan bize bahsetmişti.Tıpkı yazdıklarınız gibi.Maalesef okumadım ama Annemin anlattıklarından bende tavsiye ederim özellikle kadınlara.İyi okumalar )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Kulin her yaşa ve her cinsiyete hitap ediyor, siz de okumalısınız derim;) Sewvgiler

      Sil
  3. aynı noktadayız.bende elimdeki kitaptan sonra Hüzün'e başlayacağım.ilk 3 kitapta çok güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ilk 3 kitap da çoık güzeldi, ben hüzün için biraz ara vereceğim, adından ve mevsimden dolayı olsa gerek sadece iç açıcı şeyler opkumak istediğim bir dönemdeyim;)

      Sil
  4. Kuli'nin teyzesi büyük önder Gazi Mustafa Kemal'e Dolmabahçe Sarayında hoş vakitler geçirtmiştir. Paşa bir çok geceler fasıl eşliğinde onunla sabahlamıştır. Bendenizde Zat-ı şahanelerinin çok hoş hikayeleri mahfuzdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kulin'in teyzesinin özel hayatı hakkında pek bilgim yok, herkesin özel hayatına saygım var. Eminim pek çok hikaye biliyorsunuzdur. Ama bir kitap bloggerı olarak Ayşe Kulin'in edebiyatıyla, okurla kurduğu bağla ilgileniyorum sadece. Sevgiler

      Sil
  5. Ben de bu seriyi en yakın zamanda edinmek istiyorum.İlk Ayşe Kulin deneyimim olacak :)

    zamansozleri.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Kulin'le ilk tanışmam Füreya isimli kitabıyla olmuştu ve bayılmıştım. Tavsiye ederim, hepsi aynı tadda yazılmış kitaplar ama yazım sırasıyla tarih sırası ve bir takım olayların yaşanış sırası var. İstersen ilkinden başla. Eminim Füreya'dan öncesi de vardır. Gerçi hayat ve Hüzün'de hepsini toparlamış diyebilirim. Bu ikiliden başlayıp sonra da baştan okunabilir;)
      Güzel bir okuma deneyimi olacak, yorumları bekliycem;)

      Sil