1 Mart 2012 Perşembe

UBOR METENGA

Bugün http://www.migmedya.com/yazarlar/aysen-ilgin/43-ubor-metenga.html sitesinde yayınladığım haberi sizlerle de paylaşmak istedim. Bu etkinlikleri şimdiye kadar sizle paylaşmadığım için pişmanım doğrusu. Ama bundan sonra Ubor-Metenga etiketi altında her ay okuyabileceksiniz. Video çekimi yüklendiğinde onu da sizinle paylaşacağaım. İyi okumalar

Ubor Metenga, Oğuz Atay’ın Korkuyu Beklerken adlı kitabında, olmayan bir dilde mektuplar yazan örgütün adı. Aynı zamanda Yekta Kopan, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy’un  Salon İksv ‘de hemen hemen her ay düzenledikleri ve Oğuz Atay’ı anmak amacıyla ismini verdikleri bir edebiyat etkinliği. Ubor Metenga’da şimdiye kadar edebiyatımızda yer edinip, büyük katkısı olan ve ne yazık ki, kaybettiğimiz yazarlarımızı önceden belirledikleri bir öyküsüyle/kitabıyla tartışıp, anıyorlar. Salon İksv’de yapılan bu hikaye, yazar çözümlemelerine tabiî ki edebiyatseverleri de dahil ediyorlar. Üstelik ücretsiz olan Ubor Metenga etkinliği için İksv’ye mail atıp rezervasyon yaptırmak yeterli. 28 Şubat’ta gerçekleşen etkinlikte sözlük yazan bir yazar, ressam, reklamcı ve şair olan 2011 Haziran’da kaybettiğimiz Hulki Aktunç’u ‘Lodos Düğünü’ adlı öyküsüyle andık. Önce hikaye okundu banttan. Sonrasında öykü ve yazarın kalemi, kişiliği üzerine konuştuk.
Unutmadan; Hulki Aktunç’un son çıkardığı kitabı Erotologya’yı YKY  basımıyla da bulabilirsiniz. Aklımda kalan birkaç cümleyle yazımı tamamlarken bir sonraki buluşmanın  27 Mart’ta Tomris Uyar’ın ‘Dikkat Kırılacak Eşya’ adlı öyküsü olduğunu hatırlatmak isterim. İksv’nin internet sayfasında etkinliği duyurmasından itibaren rezervasyon yaptırabilirsiniz. Bir saatlik etkinlik sonrasında dışarıdaki kokteylde yazarlarla konuşma, soru sorma fırsatınız da oluyor.  Orada görüşmek üzere;

*Lodos Düğünü, görsel bir hikaye, okuyana kişileri sevdiren bir yaklaşımı var. Tebligat getiren kötü haberciye karşı bile insan kin duyamıyor
*Günümüz edebiyatı bize kötüyü sunuyor. Oysa burada anlatılan iyi şeyler
*Modern edebiyatın köşe taşlarından olan Hulki Aktunç, klasik iyi kötü şablonuna sığmıyor
*Dille duyguları inceltiyoruz. Halbu ki, Hulki Aktunç, olmayan duyguları anlatıyor bize. (Murat Gülsoy)
*Post modern edebiyatı bilmeyen, Don Kişot’u anlayamaz. (Murat Gülsoy)
*İyi edebiyatın yaptığı hayatımızı başka bir basamağa çıkarmaktır. Hepimiz bir dahaki balık ayıklayışımızda öyküdeki tasvirleri hatırlayıp, düşüneceğiz. (Yekta Kopan)
*Zihin gözüyle elleyip, dokunabilmek edebiyatının dilinin gücüdür
*Okumak, kesme, dikiş, düğme, ilik, hiç birini kalfaya bırakmadan yazan bir yazar Hulki Aktunç. Edebiyat gizli dikişlere kadar uzanan bir terziliktir. (Ayfer Tunç)
*Eskiyen onarılır, yıkılmaz. Hulki Aktunç dil eksiltmeyi, dil ekonomisini çok severdi. O az kelimeyle çok şey  anlatan modernist bir yazar, modernist bir entelektüeldi. (Ayfer Tunç)
*El emeği ortadan kalkınca, ürünler tekleşti. Her şey birbirinin aynı oldu. Dünya tek bir düzene dönüştü. Tüm büyük şehirler birbirine benziyor.(Ayfer Tunç)
*Kentsel dönüşüm, kentsel aynılaşma değildir. (Yekta Kopan)

AYŞEN ILGIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder