29 Kasım 2011 Salı

KAİNATIN EN HIZLI SAATİ

KAİNATIN EN HIZLI SAATİ oyununu Taksim'de Barcelona Cafe'nin arkasındaki eski yüksek duvarlı tarih kokan bir binanın 2.katında, "sıfırnokta2" de izledik. Bir ev ortamında izleyeceğiniz oyun bambaşka bir tiyatro deneyimi katıyor.Hemen bir adım ötenizde, izleyiciyle iç içe oynanan oyunda 30 yaşında olan ama her yıl 19.yaşını kutlayan, yaşlılığı çok büyük bir takıntı haline getirmiş sapık ruhlu kişinin yine 19.doğum günü kutlanıcak. Her doğum gününde genç erkekleri doğum günü partisine çağırıp süpriz bir son hazırlayan kahramanımızın işleri bu yıl yolunda gitmiyor. Işıkların ve dekorun, olayların yanı başınızda oluyor olmasının da etkisiyle şok edici finalin etkisi katlanıyor. Bir ara kendimi kaptırıp hamile kızı tekmeleyen oyuncuya -YAPMA! bile dedim. Aralarında Selçuk Yöntem'in kızınında olduğu oyuncuların performansları müthiş. Çok genç olmalarına tezat olarak çok başarılılar. Mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum, değişik bir tiyatro ambiansı, farklı, unutamayacağınız bir deneyim. *2011
Konuyu sıfırnoktaiki' nin kendi blogundaki bir alıntıyla aktarmak istiyorum;
Oyuna, Cougar Glass’ı uzun uzun izleyerek başlıyoruz; ki o, ölümlü erkeklerin en güzelidir. Her zaman taze, temiz, parlak ve 19 yaşındadır.19 yaş, Couger için bir oluş zorunluluğudur, sıfattır; canlılığı, yaşamsal enerjiyi temsil eder. 19’um dediği sürece arzu edilen, sevilen olacaktır. Her sene bir daha 19’una girer. Hayatının son 11 yılı böyle geçmiştir ve tabii ki şimdi hazırlandığı doğum günü partisinde de olacak olan aynıdır. Sahte tebrik kartları, sahte bir parti ve özenle çalışılıp ağa düşürülmüş 15’lik bir av.
Cougar’ın, kendisinden başka her şeyi ve herkesi değersizleştirdiği sığ ve yapayalnız dünyasında, ona aşkla, tutkuyla ve ara ara inceden hissettiğimiz merhamet duygusuyla bağlı tek insan Captain Tock’tur. Couger’ın olmayan sağduyusudur sanki. Beraber yaşamaktadırlar. Aslında Couger’ın, görünüşte Captain’dan tek istediği, hayatında açılan büyük delikleri yamamasıdır, o kadar. Kullanıldığının, hatta Couger tarafından soğurulduğunun farkındadır; öyle ya, Couger’ın gerçek dünyada sosyalleşme yöntemi Captain’in fikirlerini yine onun cümleleriyle konuşmaktır. Öte yandan Captain’ın da Couger’dan yaşam enerjisi devşirdiğini, onunla birlikte olmaya devam ederek genç olmak, canlı ve güzel olmak arzularını tatmin ettiğini de hissetmek mümkün. Güzelliğe sahip olma arzusu insanın varoluşsal imtihanlarından biri olarak bilinir. Dini öğretiler, kutsal kitaplar ve söylenceler hep bunun üzerine nasihatler vermiş, kurallar koymuş ve tüm güzelliklerin gerçek sahibi olarak yalnızca Tanrıyı göstermiştir; yani bu çatışma yeni değil.
Couger da, gençliği ve güzelliğini kendisinden çok genç oğlanlarla kısa süreli ilişkiler yaşayarak cilalar. Mesele güzel bir delikanlıyla tutkulu bir ilişki yaşamaktan ibaret değildir. Ona sahip olmak, sadece bedenen sahip olmaktan öte gencecik ruhuna sahip olmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder