29 Kasım 2011 Salı

SURNAME 2010

Surname nedir?
III.Murad'ın oğlu şehzade Mehmed'in sünneti münasebetiyle 1582 yılında İstanbul'da büyük bir şenlik düzenlenir. Bu şenlik SURNAME adı verilen yeni bir edebi yapıtın çıkmasına neden olur. Surnameler düğün,ziyafet,şenlik gibi şeylerin tasviri için yazılan manzum ve mensur yazılardır.Surnameler yazıldıkları dönemin toplumsal yaşamına ilişkin bilgiler vermeleri nedeniyle tarihsel bakımdan da önemlidir.

Oyuna gelicek olursak,Şehir Tiyatrolarından Ümraniye Sahnesi'nde izledik SURNAME 2010'u. Özellikle bir çocuk oyunu olMAdığını belirtmek istiyorum. Oyun başlar başlamaz sizi kendi masalsı dünyasına hapsederken hiç görmediğiniz eski İstanbul şenliklerine inanılmaz güzellikteki kuklaları, görsel şovlarıyla,eğlenceleriyle alıp götürüyor. Konusu yaşlı bi sahaf olan Sühendam Hanım, kocasının ölümünden sonra kitapların arasında bulduğu küçük defter bulur. Bu defterde kocasının kendisi için düşündüğü şenliğe dair fikirler yer almaktadır. Yazılanları okumaya başlayan Sühendam Hanım, kendisinin geçmiş ile bugünün İstanbul'u arasında gerçekleşen bir şenliğin ortasında bulur.
yazılanları okudukça kuklalarla canlanan eski İstanbul'a bugünün insanını ve yaşam şartlarını yansıtan İstanbullular'ın sergiledikleri hayatımızın tekdüzeliğini ve yaşam anlayışının nasıl değiştiğinin farkındalığını yaşayacaksınız. Bunlar olurken çok gülecek, çok eğlenecek, hatta şarkılar söyleyeceksiniz. Ben çok eğlendim, çok şey öğrendim, denk gelirsem yine giderim, değişik ve başarılı bir çalışma olmuş. Mutlaka izleyin derim. *2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder