1 Aralık 2011 Perşembe

Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri / YEKTA KOPAN

AŞK MUTFAĞINDAN YALNIZLIK TARİFLERİ / YEKTA KOPAN 

Can Yayınları İSTANBUL / 2002
Öykü

2002 Sait Faik Hikaye Armağanı alan Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri, beni Yekta Kopan'la tanıştıran bir kitap. Kopan, abartısız, akıcı bir dille, gündelik yaşamımız içinde sıkışıp kalmış ayrıntıları süslü bir ambalajla sunuyor bizlere. Baba-oğul ilişkisi, aile sorunu, aşk, arkadaşlık, eksiklik, mizah ve ironi, hepsi iç içe ve oldukça dengeli. ‘Yaşam kurgulanmalıdır’ diyor Yekta Kopan ve dediğini de yapıyor, yaşamdan, insandan parçalar alıp, kurgulayarak okura sunuyor. Ekranlardan da tanıdığımız Yekta Kopan hayal gücünü öyle bir gerçeklikle anlatıyor ki, sonunda bu bir hayal dese bile siz gerçek olduğuna yemin edebilirsiniz. Kitabın sonunda "yayınlanmamış bir söyleşi" bölümü var ki, ben yakın arkadaşı olan Murat Gülsoy'a bunun doğru olup olmadığını sordum:) 
Ayrıca ilk kitabını okuyor oluşumdan kaynaklanan baba göndermesinin Yekta Kopan kitaplarında bir klasik olduğundan habersiz baba özlemini de buldum satır aralarında, eminim siz de bunu hissedeceksiniz. Bir solukta, keyifle okuyacağınız kitabın adını aldığı hikayeden de bir kaç tarif vereyim size;

Yalnızlıklara dair...

Buğulu Yalnızlık
2 kişilik
Malzeme: 2 kişi, 1 ilişki
Hazırlanışı: Mutlu günler geçirilir. Beraber olunmaktan alınan keyfi kaynayana kadar sık sık karıştırılarak yaşanır. Arkadaşlar ortak edinilir ilişkiye. Sinemaya gidilir, çıkışta filmden hiç bir şey hatırlanmaz, geriye kalan sadece sevgilinin film boyunca tuttuğu elinizde kalan sıcaklıktır. Sözler verilir. Sözlerin altında ezildikçe, yalanlar söylenir.
Mutluluk fokurdamaya başlayınca, ilişkinin altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. Oda sıcaklığına geldiğinde kıskançlık ve kavga gibi baharatlar göz kararı eklenir. Arzuya göre aldatma da konulabilir.
İlişki iyice soğuduktan sonra gözyaşı ile servis edilir.

Yapa-yalnızlık
1 kişilik
Malzeme: 1 kişi. Olabildiğince fazla ilişki girişimi
Hazırlanışı: Kadın ya da erkek tarafından hazırlanabilir. Hazırlanışı biraz uzun zaman aldığından zahmetlidir. Ustalıkla yapılabilen, pişirilmesi diğerlerine göre zor ama bir o kadar da lezzetli bir çeşittir. Birçok ilişki denenir. Özellikle her ilişkinin ilk günleri büyük bir coşkuyla yaşanır. En güzel sözcükler, en güzel öpüşlere karıştırılır. Her yeni ten, keşfedilmemiş bir coğrafyaymışçasına fethedilir. Bütün bu ilişkileri kısa tutabilmek, hepsinde sonsuz bir mutluluk yaşamaya çalışmak gerekmektedir. İlişkilerde yaşanan mutsuzluğun giderek artması, kişinin giderek içine kapanması, ayrı bir lezzet verecektir. Kişi artık ilişki yaşayamayacak kadar yorgun ve mutsuz hale geldiğinde, yapa-yalnızlık hazır olur. Alkolle servis edilir.

Türlü Yalnızlık
Çok kişilik
Malzeme: 1 kişi, 1 şehir
Hazırlanışı: Çok çabuk hazırlanabilir, ancak zamanla kazanılabilen bir el becerisi gerektirmektedir. Şehir bir dişi olduğundan daha çok erkeklerin damak zevkine uygundur. ( Kadınlar tarafından da farklı şekillerde hazırlanabilir. ) Sonucun güzel olabilmesi için dokusu, kokusu güzel bir şehir bulmak gerekir. Yalnızlığa yeterince acıkmış olunan bir anda, korunmasız bir ruh haliyle şehrin sokakları arşınlanmaya başlanır. Her sokağa, kaldırım taşına, elektrik direğine, binaya (özellikle tarih dokusu olan yapılara) farklı anlamlar yüklenerek gün boyu dolaşılır. Çevredeki insanların konuşmalarına kulak kabartılır. Her biri için bir hikâye düşünülür. Dalgınlaşılır. Yalnız insanların yüzünde hüzün, mutlu çiftlerin gözünde kahkaha, gençlerde heyecan, yaşlılarda ölüm aranır. Bütün bu duygular şehrin değişik köşelerine adanır. Arada bir baş yukarı kaldırılıp, gökyüzü seyredilir. Ancak bunun çok yapılması umutları arttıracağından lezzeti bozacaktır. Artık şehir tümüyle yalnızlığa dönüşmeye başladığında, yürüyüşe son verilerek bir duvar dibine oturulur ve duygular soğumaya bırakılır. Sonbahar sıcaklığına ulaştığında, türlü yalnızlık ta servise hazır olur. Afiyet olsun.
*2011



2 yorum:

  1. Paylaşım için teşekkürler!!!
    Çok teşekkürler
    bu kitapla neden çok çok daha yakından ilgilenmem gerektiğini anladım sayende! Elimde yok Yekta Kopan külliyatı edinilecek. yazdım çoktan bir kenara!!
    "Bir aşkın çevrimi" diyecek oldum.

    YanıtlaSil
  2. Çok sevindim yazımın fikir edinmende yardımcı olmasına. Yekta Kopan'ın yaramaz bir çocuk gibi sözcüklerle oynayışını seveceksin eminim. Okuduktan sonra da fikrini öğrenmek isterim. Diğer kitaplarına dair paylaşımlarım da en yakın zamanda burada olacak

    YanıtlaSil