3 Aralık 2011 Cumartesi

KÜRK MANTOLU MADONNA/ Sabahattin Ali

Sabahattin Ali'yle ilk tanıştığım eser Kürk Mantolu Madonna. Çok met edilen bir kitap olduğu için hemen edindim. Zaman karşı direnmiş ve de tüm zamanların insanını yakalayabilen bu kitabı merak etmemek mümkün değildi zaten. Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna'yı 1943 yılında yayımlatmış, hala gözde bir kitap. Tabi bu düşünceler çerçevesinde okumaya başlayınca beklenti de yükseliyor ve kitabın başlarında sıkıcı, hayatından bezmiş, vur başına al ekmeğini gibi silik bir karakterde olan Raif efendiyle karşılaşınca hüsrana uğradım. Tamam dili sade (yer yer yabancı kelime olsa da göze batmıyor, altta açıklaması var zaten) akıcı, anlatımı temizdi ama ben muhteşem Kürk Mantolu Madonna'yı arıyordum hala, zaten Raif efendiyle ne Madonna ne kürk manto uyuyordu. Biraz hayal kırıklığına uğramış, ama ödevini yapmakta direnen bir öğrenci gibi okumaya devam ettim. Çok geçmeden Raif efendinin günlükleri çıktı ortaya ki, öncesinde grilerle, kahve tonlarıyla tarif edeceğim Raif efendinin hayatı gözümde renk cümbüşü ve büyük bir meraka dönüştü. Baba mesleği olan sabunculukla ilgili daha çok bilgi toplamak, işin detayını öğrenmek için babasının Almanya'ya gönderdiği Raif efendi bir yılını dil öğrenerek geçirdiği pansiyondan resim sergisi gezmek için çıktığında gördüğü kürk mantolu resimle başlıyor her şey. Maria Puder'e Sabahattin Ali'nin deyimiyle Kürk Mantolu Madonna'sına olan aşkı, tutkusu ve peşinden gidişiyle Meğer Raif efendi neymiş dedirtti. Konuya dair çok bir şey yazmıycam, biraz merak kalsın içinizde. Gençlik, yaşlılık, yaşanmışlığın yorgunluğu nasıl da değiştirebiliyormuş insanı, bunu fark edeceksiniz. Sabırsız davranıp yanıldığım için biraz kendime kızarak, biraz da çocuksu bulduğum bu özelliğimden dolayı kendimle eğlenerek, büyük bir keyifle çok kısa bir zamanda, bitmesini hiç istemeyerek, tadı damağımda kalarak okudum Kürk Mantolu Madonnayı. Sabahattin Ali'nin kurgu ve diline olduğu kadar gözlem gücü ve insan psikolojisi bilgisine de hayran oldum. 160 sayfalık bu ince kitabı okumanızı ve baş ucunuzda bulundurmanızı şiddetle tavsiye ederim
**Kitaba adını veren Kürk Mantolu Madonna adlı tablo gerçek hayatta Andrea Del Sarto tarafından yapılmış olup, Madonna Della Arpie isimli tablodur. Şu anda da Floransa'daki Uffizi Galeri'de bulunmaktadır.


ARKA KAPAK;
Her gün, daima öğleden sonra oraya gidiyor, koridorlardaki resimlere bakıyormuş gibi ağır ağır, fakat büyük bir sabırsızlıkla asıl hedefine varmak isteyen adımlarımı zorla zapt ederek geziniyor, rastgele gözüme çarpmış gibi önünde durduğum Kürk Mantolu Madonna'yı seyre dalıyor, ta kapılar kapanıncaya kadar orada bekliyordum."
Kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. Kollarıyla bizi sarar. Sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. apıtlarında insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran Sabahattin Ali, bu kitabında güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. Düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına (?) dair, yanıtlanması zor sorular soruyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder